TERVEYSDESIGN

MUOTOILUPALVELUT SOSIAALI-, TERVEYS- JA HYVINVOINTIALAN ERITYISTARPEISIIN

Autamme sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan toimijoita yli 15 vuoden erikoistumisella kehittämään alan vaatimukset täyttäviä tuotteita ja palveluita, sekä hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa. Olemme vuosien varrella kartuttaneet monipuolisesti kokemusta sekä alan yksityisten, että julkisten toimijoiden parissa, ja keränneet laajan toimialatuntemuksen ja asiantuntijaverkoston alalta. Autamme sinua kaikessa terveyspalveluiden kehittämisestä lääkinnällisten laitteiden suunnitteluun, pilotointiin ja kaupallistamiseen. Tältä sivulta löydät lisää tietoa terveysdesignista ja esimerkkejä tekemistämme töistä.

PALVELUSTA

TERVEYDENALAN MUOTOILU MONIPUOLISIIN HAASTEISIIN

Terveysdesign on terveydenalojen ja muotoilunalan yhteenliittymä. Tarkoitamme terveysdesignilla sekä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä ja lääkinnällisiä sovellutuksia, että hyvinvointia edistävän liiketoiminnan kehittämistä. Terveydenalojen muotoilua on erityisesti käytettävyyden, standardien ja alatyypillisten rajoitusten huomioiminen ratkaisuissa, mutta se on myös paljon muuta. Se on henkisesti ja fyysisesti vaativaa työtä tekevien ihmisten kohtaamista heidän työssään ja arjessaan, työn haasteiden ymmärrystä, sekä parhaimmillaan sen sujuvoittamista ja paremman hoidon mahdollistamista. Sen keskiössä on tiedonkeruu ja ongelmanratkaisu, toisinaan hyvinkin rajallisilla resursseilla.
Lue lisää terveysdesign suunnitteluperiaatteistamme blogistamme.

Saat meiltä apua mm. seuraavien asioiden kanssa:

 • Käyttäjätutkimus ja tiedon syntetisointi
 • Kilpailijakartoitus ja markkina-analyysi
 • Konseptisuunnittelu
 • Innovaatioiden kaupallistaminen
 • Tuote- tai palvelukonseptin tuotteistaminen
 • Lääkinnällisten laitteiden ja palveluiden suunnittelu ja kehittäminen
 • Käytettävyysanalyysit
 • Riskianalyysit
 • Projektin johto
 • Vaatimusten jäljitettävyys
 • Prosessidokumentaatio
 • Standardointi
 • Muotoilukonsultaatio ja -arviointi
 • Mekaniikkasuunnittelu
 • Nopea prototypointi
 • Käyttäjätutkimus ja tiedon syntetisointi
 • Kilpailijakartoitus ja markkina-analyysi
 • Konseptisuunnittelu
 • Innovaatioiden kaupallistaminen
 • Tuote- tai palvelukonseptin tuotteistaminen
 • Lääkinnällisten laitteiden ja palveluiden suunnittelu ja kehittäminen
 • Käytettävyysanalyysit
 • Riskianalyysit
 • Projektin johto
 • Vaatimusten jäljitettävyys
 • Prosessidokumentaatio
 • Standardointi
 • Muotoilukonsultaatio ja -arviointi
 • Mekaniikkasuunnittelu
 • Nopea prototypointi

TIEDONKERUUSEEN PERUSTUVA MUOTOILUPROSESSI

Me emme arvaile, vaan perustamme muotoiluvalinnat aina kerättyyn tietoon ja mahdollisimman kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen kontekstista, keskeisistä avainhenkilöistä ja muista vaikuttavista tekijöistä. Muotoilu on ennekaikkea iteratiivinen prosessi, joka pyrkii sekä tunnistamaan, että ratkaisemaan ongelmia luovasti.

Käytämme suunnitelussamme tällä hetkellä standardeja IEC 60601 ja IEC 62366.

TIEDONKERUU

Terveysdesignin keskiössä on kattava tiedonkeruu. Muotoilun tiedonkeruumenetelmät lainaavat metodiikkaa sosiologiasta ja insinööritieteistä, ja ovat siten ratkaisukeskeisiä ja muunneltavissa eri kehityshankkeiden resursseihin nähden sopiviksi.

YMMÄRRYS

Kerättyä tietoa jäsennellään, arvioidaan eri menetelmin ja sitä havainnollistetaan parhaiten tiedon ymmärrystä ja jatkokehitystä tuottavalla tavalla. Informaatiomuotoilun menetelmin havainnollistamalla tietoa saadaan kerätystä datasta tuotettua uutta ymmärrystä.

TESTAUS

Parhaat ratkaisut löytyvät aina kokeilun kautta. Prototypointi on oleellinen osa muotoiluprosessia, ja sen tarkoitus on tuottaa lisää tietoa suunniteltavasta asiasta. Ketterällä prototypoinnilla, pilotoinnilla ja arvioinnilla voidaan minimoida yllätykset ja kehittää parempia tuotteita ja palveluita kustannustehokkaammin.

JALKAUTUS

Meidän tavoitteemme on aina ensisijaisesti auttaa sinua saavuttamaan päämääräsi. Kokemuksen kautta syntyneen toimialatuntemuksen ja laajan asiantuntijaverkoston avulla autamme sinut maaliin niin strategisissa muutosprosesseissa kuin operatiivisen tason tuote- ja palvelutuotannon vaiheissa.

PALKITTUA TERVEYSDESIGNIA

Merivaaran Q-Flow valaisin voitti FenniaPrize Grand Prix ja Red Dot Design palkinnot vuonna 2017. Q-Flow valaisimen suunnittelussa huomioitiin käyttäjätarpeet, helppokäyttöisyys ja laatu, jonka lopputuloksena syntyi moderni leikkaussalivalaisin.

An image of a surgical table which won a fennia prize honorable mention in 2020

Merivaaran Practico leikkauspöytä sai Fennia Prize kunniamaininnan muun muassa selkeästä design DNA:sta ja käytettävyydestä.

MITEN VOIMME AUTTAA?

Palvelemme monenlaisia asiakkaita ja tarpeita. Ota rohkeasti yhteyttä, ja kerro alustavasti tarpeesi, niin katsotaan miten voimme auttaa. Palaamme sinulle jo yhden arkipäivän kuluessa.

REFERENSSIMME

VARAA VIDEOTAPAAMINEN

Voit varata asiantuntijamme kanssa suoraan videotapaamisen alla olevasta painikkeesta sinua kiinnostavan aiheen tiimoilta juuri silloin kun se sinulle sopii. Tapaaminen ei maksa sinulle mitään eikä sido sinua mihinkään. Tavataanko jo 45min päästä?

LUE LISÄÄ TERVEYSDESIGNISTA BLOGISTAMME

”Muotoilu on edellytys muuntautumiskykyiselle terveydenhuollolle”

Kirjoitimme Design Forum Finlandin blogiin artikkelin terveysdesignista ja muotoilun tuottamasta lisäarvosta erityisesti terveydenaloilla.
Pääset lukemaan koko blogitekstin tästä linkistä.

Miksi muotoilulla voidaan tuottaa parempia lääkintälaitteita terveydenhuollon tarpeisiin (osa 2/2)

Lääkinnälliset laitteet kehittyvät koko ajan monimutkaisemmiksi samalla kun työ terveydenhuollossa muuttuu yhä vaativammaksi. Huolellisen käytettävyyssuunnittelun ansiosta laitteista saadaan intuitiivisia, helppokäyttöisiä ja ennen kaikkea turvallisia. Tässä kaksiosaisessa sarjassa esittelemme menetelmiä, jotka osana edistyksellistä muotoiluprosessia luovat pohjan Seoksen lääkinnällisten laitteiden käytettävyyden suunnittelulle.

Miksi muotoilulla voidaan tuottaa parempia lääkintälaitteita terveydenhuollon tarpeisiin (osa 1/2)

Lääkinnälliset laitteet kehittyvät koko ajan monimutkaisemmiksi samalla kun työ terveydenhuollossa muuttuu yhä vaativammaksi. Huolellisen käytettävyyssuunnittelun ansiosta laitteista saadaan intuitiivisia, helppokäyttöisiä ja ennen kaikkea turvallisia. Tässä kaksiosaisessa sarjassa esittelemme menetelmiä, jotka osana edistyksellistä muotoiluprosessia luovat pohjan Seoksen lääkinnällisten laitteiden käytettävyyden suunnittelulle.

(Läpi)näkyvyyttä sosiaalihuollon yksityisyydensuojan alla palvelumuotoilun kautta

Yksityisyydensuojan merkitystä sosiaalihuollon palveluissa ei voi tarpeeksi korostaa. Jokainen yritys joutuu kuitenkin viestimään toiminnastaan ulospäin jollain tapaa, jolloin joudutaan tasapainoilemaan palvelun käyttäjien yksityisyyden ja läpinäkyvyyden kanssa. Puimme tässä tekstissä sitä, miten tällaisia haasteita voi lähestyä, ja kuinka autoimme lastensuojeluyksikkö Fieteriä löytämään näköisiään ratkaisuja.

Miten ja mitkä arvot ohjaavat yritystä?

Arvot määrittävät ja ohjaavat jokaisen yrityksen toimintaa, oli ne sitten tiedostaen valittu tai syntyneet orgaanisesti toiminnan kautta. Toteutimme Karhulan kuntoutuskodin kanssa projektin, jonka tavoite oli määritettyjen arvojen arviointi, uudelleenmuotoilu sekä niiden käytännön toteutuksen ja viestinnän suunnittelu. Kerromme tässä tekstissä, miten autoimme nostamaan yrityksen keskeiset arvot toiminnan ytimeen.

Henkisten hyvinvointipalvelujen digitalisaatio

Avosylin koulutus-ja konsultaatiopalvelut lähti kehittämään kanssamme digitaalista palvelumallia elämänhallinnan MES-ohjelmalleen, joka on tähän asti toiminut vain kasvokkaisten kohtaamisten kautta. Avaamme tässä blogitekstissä hieman sitä, kuinka me autoimme palvelun digitalisoimisessa.

Lääkinnällisen laitteen käytettävyys

Erinomainen käytettävyys on lääkinnällisen laitteen ehdoton perusedellytys. Tässä tekstissä kerromme, kuinka me Seoksella huomioimme käytettävyyden yhdessä kansainvälisesti pandemiataisteluun käytetyn dekontaminaatiolaitteen käyttöliittymäsuunnittelussa.

Palvelumuotoilu terveys- ja hyvinvointialan yrityksessä

Tässä tekstissä pureudumme siihen, kuinka sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan yrityksille tuotetaan konkreettista hyötyä palvelumuotoilun keinoin. Esimerkkinä käytämme yhteystyötämme Respectan, suomalaisen apuvälineitä ja apuvälinepalveluita tuottavan yrityksen kanssa.

Terveysdesign periaatteet

Tähän kirjoitukseen on koottu terveysdesignin toisiinsa sidoksissa olevia suunnitteluperiaatteita, jotka nousevat jatkuvasti esille erilaisissa medikaalialan suunnittelu- ja kehitysprojekteissa. Vaikka esimerkit painottuvat teollisen muotoilun puolelle, voidaan samoin periaatteita hyödyntää kattavasti koko medikaali-alan kentällä.

TERVEYSDESIGN ASIAKKAITAMME

Axitare
Biogena
Buddy Healthcare
Cleamix
Empeirike
GE Healthcare

Fieteri
Karhulan Kuntoutuskoti
Merivaara
Perhehoitokumppanit Suomessa
Avosylin
Puremo

Respecta
Sharkmedical
Silmux
TE3 Mobility
Uskalla Auttaa

OTA YHTEYTTÄ

VARAA VIDEOTAPAAMINEN

Voit varata asiantuntijamme kanssa suoraan videotapaamisen alla olevasta painikkeesta sinua kiinnostavan aiheen tiimoilta juuri silloin kun se sinulle sopii. Tapaaminen ei maksa sinulle mitään eikä sido sinua mihinkään.
Varaamalla ajan saat tarjouksen keskustelun päätteeksi. Tavataanko jo 45min päästä?

YHTEYSTIEDOT

Seos Design Oy

Puhurinpolku 1 B LT 3

02120 Espoo, Finland

+358 44 0800 383

contact@seos.fi

YHTEYDENOTTOLOMAKE

 • Pudota tiedostot tähän tai
  Max. tiedoston koko: 256 MB.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  SEOS Design

  Seos Design Puhurinpolku 1 B LT 3 02120 Espoo, Finland Email: pekka.kumpula@seos. Tel: +358 44 0800 383 www.seos.fi